
Wat is een cashflow en hoe maak je een cashflowplanning?
Termen als omzet, kosten en cashflow hoor je waarschijnlijk vaak voorbij komen als ondernemer. Je weet inmiddels wel wat omzet en kosten zijn, maar wat is cashflow eigenlijk? En hoe werkt het? In dit artikel ga ik je uitleggen wat cashflow precies is, hoe het werkt en hoe je zelf een cashflowplanning kan maken.
Wat is cashflow nu eigenlijk?
Cashflow (in Nederland ook wel bekend als kasstromen) is de beweging van geld dat je ontvangt en geld dat je uitgeeft.
Als ondernemer betaal jij facturen (geld wordt afgeschreven van je rekening) en je ontvangt geld van jouw verstuurde facturen (dit geld wordt bijgeschreven op je rekening). De stroom van het geld noemen we cashflow.
Wat is een cashflowplanning?
Het moment dat je een factuur verstuurt is niet (altijd) het moment dat het geld op je rekening staat. En het moment dat je een investering doet of kosten maakt is ook niet (altijd) gelijk aan het moment dat je de factuur betaalt. Je omzet en kosten zie je in een winst en verliesrekening. Je inkomsten en uitgaven zie je in een cashflowplanning.
Een cashflowplanning gaat over je banksaldo: wat komt er binnen op je rekening en wat wordt er afgeschreven. Een cashflowplanning geeft per periode weer wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Dit kan bijvoorbeeld een week zijn, maar ook een maand, kwartaal of een jaar.
Waarom is het hebben van een cashflowplanning zo belangrijk?
Je inkomsten en je uitgaven zijn niet iedere maand gelijk. Neem bijvoorbeeld een 3-maanden traject met een businesscoach. Je betaalt in drie termijnen een bepaald bedrag. De rest van de maanden heb je deze uitgaven niet. Het is dus belangrijk om te weten of je deze investeringen wel kan doen, en in welke periode. Houd ook een financiële buffer voor tegenvallende inkomsten of hogere uitgaven. Zo voorkom je een negatief banksaldo bij tegenvallers. Door inzicht te krijgen in de momenten waarop je geld uitgeeft en de momenten waarop je inkomsten ontvangt, zie je het verloop van je bankrekening en zie je het ook aankomen wanneer je bestedingsruimte hebt en wanneer je geld te kort komt.
Het hebben van een cashflowplanning is dus ontzettend belangrijk voor inzicht in je (toekomstige) banksaldo. Je kan hiermee direct zien of, en wanneer, je een investering kan doen, je houdt grip op je banksaldo én voorkomt dat je aan het einde van de maand je rekeningen niet kan betalen. Je neemt de regie en plant je inkomsten en uitgaven in plaats van aan het einde van de maand pas zien of je je rekeningen wel kan betalen. Dit geeft je ruimte om te groeien, investeringen te doen en je doelen te bereiken.
Hoe maak je een cashflowplanning?
1. Bekijk je inkomsten
- Maak een overzicht van je omzet per maand. Hoeveel producten of diensten verkoop je in een maand. Wat is je tarief?
- Ga na of je omzet gevoelig is voor (externe) factoren, zoals het weer, vakantieperiodes, seizoenen, stijgende verkopen door groei en naamsbekendheid.
- Vervolgens ga je kijken naar de fluctuaties per maand, wat verwacht je per maand aan omzet?
- En natuurlijk belangrijk om te kijken welke betalingsvoorwaarden jij hanteert. Betaalt een klant vooraf, achteraf of een deel vooraf en een deel achteraf. Wanneer ontvang je de omzet als inkomsten?
2. Bekijk je uitgaven:
- Maak een overzicht van je kosten per maand. Zijn er daarnaast nog extra kosten die je gaat maken if investeringen die je gaat doen?
- Welke betalingsvoorwaarden gelden er voor je kosten?
- Welke uitgaven kan je op basis van bovenstaande de komende periode verwachten? (Let op: dit zijn bedragen inclusief BTW). De afdracht BTW aan de Belastingdienst is ook een uitgave.
3. Houd rekening met belastingen, zoals BTW en je inkomstenbelasting.
4. Maak dan een overzicht van de inkomsten en uitgaven uit punt 1, 2 en 3 die je kunt verwachten komende periode.
5. Beginsaldo + inkomsten - uitgaven = eindsaldo
Zo weet je wat je bestedingsruimte per periode is.
Heb je hulp nodig bij het maken van een cashflowplanning? Dit leer je allemaal tijdens mijn online cursus Boost Je Winst. Liever 1-op-1 coaching? Plan dan nu een gratis kennismakingsgesprek in.