Finance
Finance
12/05/2023
1 min

Zo blijf je als ondernemer financieel gezond

12/05/2023
1 min

Als vrouwelijke ondernemer ben je niet alleen de CEO van je bedrijf, maar jij bent ook ook verantwoordelijk voor de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Wil je een succesvolle business hebben? Dan zul je tijd en aandacht moeten besteden aan jouw financiën. In dit blog deel ik een aantal tips met je die je gaan helpen om een financieel gezonde onderneming te runnen.

1. Inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Het hebben van inzicht in je omzet en kosten legt de basis voor financiële gezondheid. Begin met het in kaart brengen van je aanbod, je tarieven en je verkopen . En zet vervolgens al je kosten in een overzicht. Maak onderscheid tussen directe kosten en indirecte kosten en verdeel ze in categorieën.

2. Cashflow

Een gezonde cashflow is de key van elke succesvolle onderneming. Zorg voor een nauwkeurige boekhouding en zorg ervoor dat je facturen snel betaald worden door je klanten. Maak minstens maandelijks een overzicht van je geldstromen: wat komt er binnen en wat gaat er uit? Daarnaast is het ook belangrijk om een financiële buffer te hebben voor onverwachte kosten, waardoor je bedrijf flexibel blijft, zelfs in moeilijkere tijden.

3. Investeren in groei

Om een financieel gezond bedrijf te hebben, is het belangrijk om slim te investeren. Koop niet zomaar alles, maar doe eerst onderzoek of je de investering op dit moment wel kan maken. Bedenk ook wat deze investering je op gaat leveren. Denk hierbij breed, dit kan zijn:tijd, geld, naamsbekendheid, reputatie, ervaring etc.

4. Vraag hulp

Als het niet lekker loopt met je bedrijf, wees dan absoluut niet bang om hulp te vragen. Als je weet waar je niet goed in bent, kun je daarvoor mensen inschakelen die dat wél zijn. Als je niet goed bent met cijfers of je vind het helemaal niet leuk, vraag dan hulp. Als Financieel Business Strateeg kan ik je hierbij helpen!

Wil jij jouw bedrijf financieel gezonder maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik heb in 2023 nog 1 plekje beschikbaar voor mijn Next Level Ondernemen Traject. Hét 1-op-1 traject waarin ik jou ga begeleiden om jouw financiële kennis te vergroten en een financieel plan op te stellen. Heb je behoefte aan professionele begeleiding en wil je voor je financiën juist geen online cursus? Dan is dit traject een mooie instapmogelijkheid voor jou. Met Next Level Ondernemen neem jij de regie en maak je een stap in de professionalisering van jou als ondernemer en je bedrijf. Meld je nu aan via deze link.

Reacties
Categorieën