Finance
Finance
08/31/2023
3 min

Verschil boekhouder en financieel adviseur

08/31/2023
3 min

Als ondernemer ontkom je er niet aan dat je bezig bent met je financiën: facturen sturen, facturen betalen, prijzen bepalen, financiële doelen opstellen..

En als je dan om je heen gaat kijken om het uit te besteden, dan kom je vaak twee termen tegen: een boekhouder en een financieel adviseur.  Maar wat is het verschil eigenlijk tussen een boekhouder en een financieel adviseur? Dat leg ik je uit in deze blog!

Om achter de verschillen te komen van een boekhouder en een financieel adviseur, duiken we even in beide ‘beroepen’.

De boekhouder:

Een boekhouder is een expert in het bijhouden van financiële administratie en het nauwkeurig registreren van alle financiële transacties van een bedrijf. Taken van de boekhouder zijn o.a.:

  1. Transactieregistratie: Boekhouders houden zich bezig met het vastleggen van inkomsten, uitgaven, aankopen en andere financiële transacties. Het is de taak van de boekhouder om ervoor te zorgen dat alle cijfers kloppen en juist worden verwerkt in het boekhoudsysteem.
  2. Balans en Winst- en verliesrekening: De boekhouder stelt ook financiële overzichten op, zoals de balans en de winst- en verliesrekening.
  3. Belastingaangiften: En de boekhouder zorgt er natuurlijk voor dat de belastingaangiften op tijd worden ingediend.

Kortom, de boekhouder zorgt ervoor dat jouw administratie correct wordt verwerkt, dat je belastingaangiften op tijd worden gedaan en kijkt vooral terug op het verleden.

Een financieel adviseur:

Een financieel adviseur is meer dan alleen een boekhouder. In tegenstelling tot de boekhouder kijkt een financieel adviseur vooruit; ze fungeren als een strategische partner die helpt om een bedrijf nog winstgevender te maken!

  1. Inzicht en grip krijgen op cijfers: Een financieel adviseur helpt je om meer grip te krijgen op je cijfers. Dit doet ze door te helpen bij het opstellen van financiële prognoses en budgetten voor de toekomstige groei van het bedrijf.
  2. Helpt om een onderneming winstgevender te maken: Door de onderneming helemaal te analyseren, helpt een financieel adviseur met het winstgevender te maken van een onderneming: moeten de tarieven omhoog, moeten bepaalde kosten omlaag.
  3. Zorgt ervoor dat je financiële doelen behaald worden: Een financieel adviseur helpt je met het opzetten van een strategie die je gaat helpen om je financiële doelen te behalen.

Het verschil tussen de boekhouder en een financieel adviseur

Een financieel adviseur helpt je NIET met je boekhouding, en zal dan ook NIET jouw administratie uit handen nemen.

Een financieel adviseur is er voor jou als ondernemer als jij aan alles voelt dat er meer winst te behalen valt binnen je bedrijf. Als je vooruit wilt kijken en nieuwe doelen wilt behalen...

Een boekhouder zorgt ervoor dat jouw administratie correct wordt verwerkt en dat je belastingaangiften op tijd worden gedaan, en dan komt een strategisch financieel adviseur om de hoek kijken. Die begeleid jou bij het verkrijgen van meer inzicht in je financiën en laat je zien dat je echt geen financieel expert hoeft te zijn om grip te hebben op je geld.

Een financieel adviseur zorgt ervoor dat jij weer financiële rust en zekerheid kunt ervaren, zodat jij je volledig kunt focussen op jouw onderneming en daar ook nog eens goed geld mee kunt verdienen.

Kortom, ben jij op zoek naar iemand die jouw administratie uit handen neemt, dan kun je het beste bij een boekhouder zijn. Ben je toe om te groeien met je bedrijf en next level te gaan? Dan is een strategisch financieel adviseur iets voor jou!

Wat kan ik als financieel adviseur voor jou betekenen?

Wil jij meer leren over hoe jij jouw cijfers kan gebruiken om je resultaten te verbeteren? Ben jij klaar met dat onzekere gevoel over de financiële kant van je business? Dan kun jij je aanmelden voor mijn online cursus ‘Boost je Winst’.

In deze cursus krijg je toegang tot 5 modules, waarin je leert wat je financiële overzichten betekenen en hoe je deze kan lezen en interpreteren. Je leert hoe je je tarieven kan bepalen, en hoe je je ideale aanbod kan samenstellen. De cursus bevat een aantal templates die je zelf kan vullen met jouw cijfers. Zo krijg je snel overzicht en inzicht in hoe jij er financieel voor staat en kan je de financiële impact van te maken keuzes doorrekenen. Een betere basis om winstgevende beslissingen te nemen.

Wil je liever 1-op-1 geholpen worden? Dan is dit ook mogelijk met mijn 3 maanden VIP traject. Wil je hier meer over weten? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.

Reacties
Categorieën