Finance
Finance
10/09/2023
2 min

Financiële begrippen: Omzet vs Winst

10/09/2023
2 min

Als ondernemer is van belang om financieel inzicht te hebben in je bedrijf. Wanneer je aan de slag gaat met je financiën hoor je vaak termen voorbij komen als: omzet, winst en cashflow. Het is dan ook handig als je weet wat hiermee wordt bedoeld.

In deze blog leg ik je uit wat het verschil is tussen omzet, winst en cashflow en waarom dit belangrijk is om jouw bedrijf te laten groeien!

Wat is omzet:

Omzet is het totale bedrag aan inkomsten dat je bedrijf genereert door de verkoop van producten of diensten. Het is het geld dat je binnenkrijgt voordat je rekening houdt met kosten, uitgaven en belastingen. Je ziet misschien vaak voorbij komen op Instagram dat ondernemers wel 10K omzet per maand draaien. Omzet is een belangrijke indicator voor je bedrijfsprestaties, maar het zegt niets over je winst…  En daarom zegt die 10K omzet niet altijd alles…

Wat is winst:

Omzet is belangrijk, maar winst evengoed! Zonder omzet geen winst maar een hoge omzet betekent niet automatisch een hoge winst. Winst is het bedrag dat overblijft nadat alle kosten van de omzet zijn afgetrokken. Dit is het geld dat daadwerkelijk in je zak belandt en waar je inkomstenbelasting over moet betalen. Het geeft namelijk aan aan hoeveel geld je daadwerkelijk over houdt onder aan de streep. Stel, je hebt 10K omzet en 8K aan kosten, dan houd je onder aan de streep slechts 2K over.

Wat is cashflow:

Cashflow is simpel gezegd de stroom van geld in en uit je bedrijf. Een positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan er uitgaat, terwijl een negatieve cashflow aangeeft dat er meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt. Inzicht in je cashflow helpt je bij het plannen van investeringen.

Waarom een ondernemer moet weten wat omzet, winst en cashflow is?

Als ondernemer is het handig om te weten wat het verschil is tussen omzet, winst en cashflow. Hieronder geef ik je een aantal redenen:

  • Winstgevendheid: Winst is het uiteindelijke doel van elk bedrijf. Het geeft aan hoeveel geld je verdient na alle kosten. Wat is de winstgevendheid in jouw bedrijf: per uur, per product, in percentage van je omzet?
  • Liquiditeit: Cashflow laat zien hoeveel geld je daadwerkelijk beschikbaar hebt om je lopende kosten te dekken. Zelfs als je een hoge omzet hebt, kan een negatieve cashflow problemen veroorzaken.
  • Groei en investeringen: Het begrijpen van winst, omzet en cashflow kan je helpen bij het plannen van groei en investeringen. Je wilt er zeker van zijn dat je voldoende winst hebt om te investeren in nieuwe kansen.

Hoe kan ik je helpen?

Als Business & Finance Coach kijk ik graag mee naar jouw cijfers! Ik kan je helpen om je winstdoel scherp te stellen en je tarieven en je prijsstrategie te optimaliseren. Waar liggen kansen? Wat kan nog beter? Om vervolgens een strategisch plan te ontwikkelingen voor meer winst! 💰

Met het 3-maanden VIP traject help ik jou 1-op-1 om nóg sneller stappen te maken met je bedrijf!

Reacties
Categorieën