Finance
Finance
09/15/2023
4 min

Salaris uitkeren als zzp’er

09/15/2023
4 min

Uitkeren van salaris als zzp’er

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) ben je je eigen baas. Dit betekent dat je niet alleen verantwoordelijk bent voor het runnen van je bedrijf, maar ook voor het beheer van je financiën. Een belangrijk aspect van financieel beheer als ZZP'er is het uitkeren van salaris aan jezelf. In deze blog leg ik je uit hoe je kan berekenen welk salaris je jezelf kan uitkeren als zzp’er, hoe dit precies werkt en wat de grootste valkuilen zijn bij het uitkeren van een salaris als zzp’er.

Hoeveel salaris moet je jezelf uitkeren als zzp'er?

De hoogte van het salaris dat je jezelf als zzp'er kan uitkeren, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je omzet, zakelijke kosten, toekomstplannen voor je bedrijf en je persoonlijke financiële behoeften. Hieronder deel ik een aantal stappen die je kunnen helpen om te bepalen hoeveel salaris je jezelf moet betalen:

  • Persoonlijke situatie: Wat is je gewenste inkomen? Het opstellen van een persoonlijke begroting helpt je om hier meer inzicht in te krijgen. Wat zijn je vaste lasten die maandelijks terugkeren zoals huur of hypotheek, verzekeringen, autokosten en sparen. Neem ook je variabele lasten mee zoals je boodschappen, kleding, kapper. Je kan een gewenst en een minimaal inkomen bepalen.
  • Omzet: Analyseer je omzet: welke producten of diensten lever je? Wat zijn de aantallen die je per maand verkoopt? Is er een piek gedurende het jaar, zoals bijvoorbeeld een ijssalon die in de zomermaanden heeft, of is je maandelijkse omzet alle maanden ongeveer gelijk?
  • Kosten: Maak een overzicht van je kosten. Net zoals in je persoonlijke overzicht houd je hier ook rekening met de maandelijks terugkerende kosten en de variabele kosten. Open je boekhoudsysteem en bekijk welke kosten je de afgelopen 12 maanden hebt gehad om hier een compleet beeld van te krijgen.
  • Winst: omzet - kosten = winst voor (inkomsten)belasting. Wil je weten hoeveel belasting je betaalt over je winst? Op www.berekenhet.nl vind je een algemene rekentool waarin je de inkomstenbelasting kan berekenen. Let op: aan deze uitkomsten uit deze tool kunnen geen rechten worden ontleend.
  • Flexibiliteit: Houd er rekening mee dat je inkomen als ZZP'er kan fluctueren. Zorg ervoor dat je genoeg financiële speelruimte hebt voor de maanden waarin je even wat minder inkomen hebt of voor toekomstige investeringen. Houd van de winst na belasting dus altijd een deel apart voor perioden waarin je minder winst hebt.
  • Salaris: Wanneer je bovenstaande hebt uitgewerkt heb je voor jezelf inzichtelijk welk bedrag er maandelijks beschikbaar is om als salaris uit te keren.

Hoe werkt het uitkeren van salaris precies?

Het uitkeren van salaris als zzp’er regel je helemaal zelf. Ik raad je aan om voor je bedrijf een zakelijke rekening aan te houden. Vanaf deze rekening kan je elke maand  ‘jouw salaris’ overmaken naar jouw persoonlijke rekening. Het is belangrijk om dit proces goed te documenteren voor je administratie en belastingaangifte.

Een boekhouder kan je helpen om op de juiste manier belastingaangifte te doen en een financieel strategisch adviseur kan je helpen om meer winst te halen uit je bedrijf, waardoor je jezelf een hoger salaris kan uitkeren. Meer hierover lees je in mijn blog ‘Het verschil tussen een boekhouder en een financieel strategisch adviseur’.

De grootste valkuilen van het uitkeren van een salaris als zzp’er:

Het uitkeren van salaris aan jezelf als zzp'er kan enkele valkuilen met zich meebrengen. Hier zijn enkele veelvoorkomende valkuilen om te vermijden:

  • Te weinig of te veel uitbetalen: Doordat je geen inzicht hebt in je cijfers heb je eigenlijk geen idee wat je jezelf kan uitbetalen aan salaris, hierdoor doe je elke maand maar wat..
  • Onregelmatige betalingen: Soms is het moeilijk om regelmatig een salaris uit te keren als inkomsten schommelen. Maar onregelmatige betalingen kunnen leiden tot financiële onzekerheid. Is het saldo op je zakelijke rekening voldoende om je zakelijke lasten te betalen?
  • Gebrek aan een financiële planning: Een gebrek aan financiële planning kan leiden tot onverwachte financiële problemen. Zorg ervoor dat je een gedetailleerd financieel plan hebt voor zowel je bedrijf als je persoonlijke financiën.
  • Onvoldoende belastingreserves: Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor het afdragen van de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Het niet reserveren van geld voor belastingverplichtingen kan tot problemen leiden.
  • Niet investeren in je bedrijf: Het is verleidelijk om al je inkomsten als salaris te beschouwen, maar het is ook belangrijk om geld te reserveren voor de groei en investeringen in je bedrijf.

Boost Je winst: Jouw weg naar financiële zekerheid als zzp’er

Het uitkeren van salaris is slechts één van de vele aspecten van financieel beheer waar je als zzp'er mee te maken krijgt. Als je dieper wilt duiken in dit onderwerp en wilt leren hoe je je winst als zzp’er kunt vergroten, meld je dan aan voor mijn online cursus ‘Boost je Winst’.

In deze cursus krijg je toegang tot 5 modules, waarin je leert wat je financiële overzichten betekenen en hoe je deze kan lezen en interpreteren. Je leert hoe je je tarieven kan bepalen, en hoe je je ideale aanbod kan samenstellen. De cursus bevat een aantal templates die je zelf kan vullen met jouw cijfers. Zo krijg je snel overzicht en inzicht in hoe jij er financieel voor staat en kan je de financiële impact van te maken keuzes doorrekenen. Een betere basis om winstgevende beslissingen te nemen.

Boost Je Winst is de perfecte cursus voor jou als je al een tijdje bezig bent met ondernemen en wilt leren hoe je jouw financiën effectief kunt beheren. Met deze cursus krijg je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen.

Ben jij klaar met iedere maand weer zien wat er overblijft? Ben je toe aan een volgend niveau waarin je leiderschap neemt en sturing geeft aan je bedrijf? Neem jezelf en je bedrijf serieus.

Schrijf je nu in voor Boost Je Winst: Meer resultaat door grip op je cijfers! en ontdek hoe je grip kunt krijgen op jouw financiën en waar je mogelijkheden voor efficiency en extra winst liggen!

Meer weten of je direct aanmelden? Dat kan via deze link!

Reacties
Categorieën