Finance
Finance
08/31/2023
2 min

Financiële doelen behalen in 5 stappen

08/31/2023
2 min

Droom jij al jaren van een 10K omzet? Of ben je al blij als je eindelijk een keer de 3K omzet aantikt? Wil je graag eerder stoppen met werken of spaar je voor een huis? Als ondernemer is het belangrijk om (financiële) doelen te stellen. Een slimme strategie helpt je dan ook om deze financiële doelen te behalen, want dat is niet altijd even gemakkelijk. In dit artikel leg ik je uit hoe je jouw financiële doelen kan behalen in 5 stappen!

Financiële doelen opstellen:

Om je financiële doelen te behalen, is het allereerst belangrijk om je financiële doelen op te stellen. De belangrijkste stap hierbij is dat je je financiële doelen zo concreet mogelijk maakt. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen in welke tijd jij jouw doel wilt behalen: is dit  bijvoorbeeld 1 jaar of 10 jaar?

Financiële doelen behalen:

Om je financiële doelen te behalen, heb ik 5 stappen voor je op een rijtje gezet:

  1. Financiële basiskennis

De eerste stap om je financiële doelen te behalen is het hebben van financiële basiskennis.  Zorg ervoor dat je je kennisniveau verhoogt. Je hoeft echt niet zelf je boekhouding te verwerken maar leer hoe je een winst- en verliesrekening en een balans leest. Hoe je dat doet? Lees boeken, bekijk video’s, doe een cursus of vraag hulp aan iemand die je hierbij kan helpen.

1. Stel realistische doelen

Om je financiële doelen te behalen, is het belangrijk om realistische doelen op te stellen. De belangrijkste stap hierbij is dat je je financiële doelen zo concreet mogelijk maakt.  Bedenk hoeveel uren je wil werken, hoeveel inkomen je per maand wil verdienen, of er pieken of dalen zijn in je omzet of kosten. Reken door of je financiele doelen haalbaar zijn in de tijd die je wil besteden aan je onderneming.

2. Maak een financieel plan

Daarna is het belangrijk om je financiële doelen te verwerken in een financieel plan. Maak zowel een winst- en een verliesbegroting als een cash flow planning. Goede omzet betekent niet direct dat je banksaldo hetzelfde verloop heeft. Zeker bij groei in je onderneming is het belangrijk om een planning voor je cash flow te maken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je altijd inzicht in je ruimte om te investeren.

3. Analyseren en evalueren

Hoe ging de afgelopen periode? Hoe zag de periode er financieel uit? Hoe ging het inhoudelijk? Wat ging er goed, wat kan er beter? Waren er externe factoren van invloed? Neem de tijd om te analyseren en te evalueren. Wat kan er nog beter om jouw financiële doelen te behalen?

4. Bijsturen

Na de analyse en evaluatie kan je gaan bijsturen. Is de prognose voor komende maanden realistisch? Moet je in actie komen om je verkoop een boost te geven of moet je juist kosten gaan besparen? Zijn je doelen nog haalbaar of, en waar, moet je bijsturen? Maak een actieplan zodat je weet wat je hoe en wanneer gaat doen.

Wat je financiële doel ook is: door doelen te stellen en er een goede strategie bij te bepalen om ze te behalen, motiveer je jezelf om dit doel ook daadwerkelijk te behalen!

Heb jij hulp nodig bij het behalen van je financiële doelen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek om te zien of ik iets voor je kan betekenen.

Reacties
Categorieën